Andra sidor

onsdag 29 september 2010

Notiser och vetenskapsnyheter v 39

Träning mot sömnlöshet
En ny studie visar att träning är ett utmärkt receptfritt sätt att förbättra sömnkvalitet, humör och vitalitet. Denna studie är den första som undersöker effekten av träning på medelålders och äldre med diagnosen sömnlöshet. Så många som 50 % i denna grupp har problem med sömnen.

Aerobisk träning (löpning) resulterade i den mest dramatiska förbättringen hos patienterna, jämfört med andra former icke-farmakologisk behandling som matlagningskurser och föreläsningar.

"Insomnia increases with age,"säger Phyllis Zee, chef för Sleep Disorders Center på Northwestern Medicine och huvudansvarig för studien. "Around middle age, sleep begins to change dramatically. It is essential that we identify behavioral ways to improve sleep. Now we have promising results showing aerobic exercise is a simple strategy to help people sleep better and feel more vigorous."

En stor fördel är att aerobisk träning är naturlig utan mediciner och därmed slipper man risken för biverkningar och att sömnmedel interagerar med andra läkemedel.

"By improving a person's sleep, you can improve their physical and mental health,"säger Zee. "Sleep is a barometer of health, like someone's temperature. It should be the fifth vital sign. If a person says he or she isn't sleeping well, we know they are more likely to be in poor health with problems managing their hypertension or diabetes."

Motion är bra för ämnesomsättningen, viktkontroll och hjärt-kärlsjukdomar och nu har forskarna också visat att det är bra för sömnen. Träning ger ett gott samvete också, och det sägs vara bästa huvudkudden.

Blandad körning är bäst
En studie från Nya Zeeland drar slutsatsen att man bör träna 10-15 % med mycket hög intensitet och 75 % låg intensitet om man ägnar sig åt intensiva aerobiska sporter, där idrottaren använder både aerobisk och anaerobisk energi. De återstående 10-15 % ska förmodligen ligga däremellan. Blandningen leder till olika typer av metaboliska anpassningar som överlappar och kompletterar varandra.

Lägga sig ner och dricka eller läggas in för dropp?
När löpare staplar i mål och faller ihop och får läkarvård beror behandlingen på vilken teori läkaren tror på. Antingen är de uttorkade och överhettade eller så har blodet ansamlats i blodkärlen så att hjärnan inte får tillräckligt med blod. Om det är uttorkning ges löparen vätska intravenöst, om det är blodansamlingar läggs löparen med benen högt (Trendelenburgposition) och ges fri tillgång till vätska. I en ny studie fann forskarna ingen signifikant skillnad mellan behandlingsformerna, men de drog slutsatsen att man ska använda Trendelenburgpositionen eftersom den ger effektiv behandling. Kanske forskarna tänkte i enlighet med principen om Ockhams rakkniv: om två hypoteser ger samma förklaringsvärde så väljer man den enklaste.

Träning får barnens hjärnor att växa
I studier på djur har man sett att träning leder till tillväxt av nya hjärnceller i hippocampus, som är kopplat till minne och inlärning, och till en ökning av molekyler som ökar hjärnans plasticitet och gör den mer anpassningsbar, vilket jag refererade på djupet i ett tidigare inlägg.

I en ny studie använde man för första gången MRI och man såg en koppling mellan hur vältränade barn var och hur deras hjärnor fungerar. Ju bättre tränad, desto större hippocampus och de hade också bättre minne än sina mer otränade kompisar. En viktig studie som alla borde skicka till sina skolpolitiker. Här finns den.

Curry mot cancer
Indier äter mycket curry och curry innehåller ofta det färgglada ämnet gurkmeja. Gurkmeja är både antioxiderande och antiinflammatoriskt och kanske en delförklaring till varför så få indier drabbas av Alzheimer. Ansamling av plack är kopplad till Alzheimer och studier på möss tyder på att ett verksamt ämne i grukmeja, curcumin, motverkar denna plackbildning i hjärnan.

Forskare vid Leicester universitet undersöker nu om curcumin även kan användas mot cancer. Forskarna använder sig av vävnad från tumörer som man tagit från cancersjuka patienter.

Dr Karen Brown, som är ansvarig för den nya forskningen, säger:

"Previous laboratory research has shown that curcumin, from turmeric (gurkmeja), has not only improved the effectiveness of chemotherapy but has also reduced the number of chemo-resistant cells which has implications in preventing the disease returning.

"We hope that our work will lead to a better understanding of the mechanisms through which curcumin targets resistant cells in tumours. It should also help us identify those patient populations who are most likely to benefit from curcumin treatment in the future."

Träning minskar risken för livmodercancer
Kvinnor som tränar några gånger i veckan har 30 procent lägre risk att drabbas av livmodercancer visar en ny amerikansk studie. Det har länge varit känt att träning minskar risken för cancer, men i den här studien kunde man visa att träningen sänkte förhöjda nivåer av östrogen. Höga doser av östrogen tycks vara kopplat till livmodercancer.

Snart kan man fixa en trasig hjärna
Forskare i USA har kanske hittat en metod för att koppla om hjärnan efter en skada genom att använda kretsar som helt enkelt drar ledningarna förbi skadan.

Efter en skada är hjärnan extremt plastisk. Den drar om ledningar och skapar nya kopplingar för att rädda det som räddas kan. Forskarna har nu byggt ett mikrochip som kan förstärka neuronernas signaler och kringgå den skadade delen av hjärnan. Chipet skiljer ut hjärnans signaler från övrigt brus, förstärker dem och skickar sedan över signalerna till en annan del av hjärnan och binder på så vis artificiellt ihop två områden av hjärnan. Forskarna tror att denna teknik kommer att användas om tio år för att hjälpa personer att återhämta sig efter traumatiska hjärnskador.



3 kommentarer:

  1. Sover aldrig sa bra och sa djupt som efter ett riktigt hart loparpass. Egentligen ar det ganska logiskt att det blir sa men ratt markligt att man inte kunnat bevisa det forran nu. Fast det finns nog ratt manga amnen man tycker ar sjalvklara men som det aldrig utretts nagon forskning om.

    SvaraRadera
  2. Ja det känns självklart. Förhoppningsvis ger det läkarna lite stöd så att de kan rekommendera motion istället för tabletter.

    SvaraRadera
  3. Jag sover urkasst om jag tränat/tävlat hårt. Såvida jag inte gör det tidigt på dagen.
    Gurkmeja är superbra! har använt det i flera år och det är bl.a annat det som räddar mina fötter.Eller snarare tå-leder.

    SvaraRadera