Andra sidor

torsdag 30 mars 2023

Blodtryck och hjärt-kärlsjukdom

Högt blodtryck ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Träning minskar däremot risken hjärt-kärlsjukdom. Men hur ser sambandet mellan kondition och blodtryck på risken att dö i hjärt-kärlsjukdom ut?

I en ny studie har forskare utvärderat dessa samband. Resultaten tyder på att god kondition ger ett visst skydd mot några av de negativa effekterna av högt blodtryck, men högt blodtryck är i sig en riskfaktor.

Det visade sig att män med högt blodtryck och dålig kondition hade mer än fördubblad risk för död jämfört med de med normalt blodtryck och god kondition. Män med högt blodtryck och god kondition hade 55% ökad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.

God kondition minskar, men eliminerar inte, ökad risk för död i hjärt-kärlsjukdom hos män med förhöjt blodtryck.

Det räcker alltså inte bara att vara i god kondition ifall blodtrycket är högt. Det verkar finnas starka, och oberoende orsakssamband mellan blodtryck och hjärt-kärlsjukdom.

För att minimera risken för hjärt-kärlsjukdom bör man alltså både vara fysiskt aktiv ett par timmar per vecka och se till att ha sitt blodtryck under kontroll.

måndag 27 mars 2023

Runners World - Så mäter du din träningsbelastning

Som löpare vill du träna tillräckligt mycket och hårt för att förbättra kondition och prestation utan att det leder till skador och överträning. Men var går gränsen? Hur vet du när du tränar för mycket?

Det finns flera olika metoder för att mäta träningsbelastning, som hjärtfrekvens, puls och upplevd ansträngning.

För att ta reda på vilken metod som fungerar bäst utförde holländska forskare vid Ghent University en studie där cyklister utförde olika träningspass, följt av tre km lång testkörning. Forskarna använda olika metoder för att övervaka cyklisternas träningsbelastning för att se vilken som bäst återspeglade trötthet mätt som prestationsförlust i testkörningen. Totalt analyserades sju system – fyra baserade på hjärtfrekvens, två relaterade till uteffekt och ett relaterat till upplevd ansträngning.


Det visade sig att ...



onsdag 22 mars 2023

Runners World - Så slår du rekord som 70-åring

I slutet av 2018 slog den 70-åriga amerikanen Gene Dykes Ed Whitlocks åldersgrupprekord på maraton för 70-74 åringar. Dykes sprang på 2:54:23. Tre år senare slog holländaren Jo Schoonbroodt rekordet igen. Nu tränar kanske Dykes och Schoonbroodt för att slå Whitlocks maratonrekord för 80+ på 3:15:53.

Nyligen publicerade Frontiers in Physiology en studie där det gjordes en jämförelse mellan Schoonbroodt och Dykes.

Det som sticker ut är att löpbandstesterna visade att Schoonbroodt var cirka 8 procent mer.

Läs fortsättningen här.

onsdag 8 mars 2023

Runners World - Högintensiv träning kan skydda mot Alzheimers

Sedan några år tillbaka vet man att både fasta och träning har hjärnskyddande effekter. Men hur stora är dessa effekter och är det skillnad på hård och lugn träning? I studien Six minutes of high-intensity exercise could delay the onset of Alzheimer's disease, har forskare undersökt hur den kognitiva funktionen påverkas hos individer med risk för Alzheimers sjukdom.

I studien deltog personer med lindrig kognitiv funktionsnedsättning. De körde högintensiv träning som innebar korta cykelintervaller (maximal ansträngning) och ett lugnt träningspass som bestod av 90 minuter lugn cykling. De fastade också i 20 timmar.


Forskarna fokuserade på proteinet brain-derived neurotrophic factor (BDNF). BDNF främjar neuroplasticitet, det vill säga hjärnans förmåga att växa och bilda nya synapser. Djurstudier har visat att ökad produktion av BDNF förbättrar minne, lärande ...

Läs fortsättningen här.