onsdag 28 oktober 2020

Runners World - Löparskador, brosk och gelatin

Jag ver inte hur många gånger jag hört att jag borde vara försiktig med knäna. Det är bättre att gå, säger de. Du kommer att få problem när du blir gammal. Det verkar vettigt. Promenader ger inte samma belastning som att springa. Efter en timmes löpning har brosk, leder och ligament i knät skakat till 10 000 gånger.

Till skillnad från muskler har bindväv (brosk, senor och ligament) ingen egen blodförsörjning. Muskler suger genast upp de proteiner du äter och använder dem till att laga och bygga. Det går inte med bindväv. De har inga transportvägar i form av blod, det är istället ledvätskan som står för näringstillförseln. När leden belastas pressas ledvätska genom bindväv som brosk som om den vore en tvättsvamp.
Foto: Wolfgang Claussen / Pixabay


Lägre risk för artros för löpare

Så borde jag vara försiktig med knäna? Faktum är att forskning visar att löpare har lägre risk att utveckla artros. Kan det bero på den belastning som löparna ...


Läs fortsättningen här.


2 kommentarer:

 1. Jag har testat gelatin, kollagen och benbuljong. Märkte stor skillnad av benbuljong efter ca 1mån på ökad smidighet (vid tex squat) minskad ryggstelhet, ingen ledvärk what-so-ever, bättre återhämtning efter löpningen, samt fick baby-len hud på köpet.
  Kokar ben/leder/märg/brosk okryddat ca 24h. (Luktar tyvärr pyton). Silar och förvarar i kyl i glasburkar. Klickar i ca 1-2dl i mitt morgon-te. Mår kanon!
  Äter ibland c-vitamin men visste inte att det är fördel att ta det tillsammans. Tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som något Magica de Hex skulle kunna koka ihop:) Men det har ju rätt ingredienser så det fungerar säkert bättre än diverse pulver.

   Radera