fredag 22 maj 2020

Född till ledare

Det sägs att vissa är födda till att bli ledare. De har ett försprång redan i livmodern. Det är en myt, såvida man inte är född med arvsrätt till ledarskap.
(återpublicerad med ny rubrik)


Född ledare

Winston Churchill föddes i en ledande familj, men han var själv ingen stor ledare före maj 1940. Han hade misslyckats med det mesta. De flesta såg honom som en 66-årig föredetting. Men han visste vad han ville. Han var orädd. Han var bra på att skriva och tala. Några veckor senare hade han fattat beslut och hållit tal som gjorde honom till en av de främsta ledarna genom tiderna.

Några är födda ledare. Karl XII föddes 1682. Som 15-åring utsågs han till kung av Guds nåde. Enväldig som sin far Karl XI. Han fick den bästa utbildningen och han trodde själv att Gud utsett honom till att leda Sverige. 

Han var en bra ledare i fält, men han fattade flera dåliga beslut: som att försöka lära Polens härskare en läxa och marschera mot Moskva mitt i vintern. Taktik är konsten att vinna ett slag, strategi är konsten att vinna ett krig. 

Folket kände inte till kungens tankar. De behövde inte det, ty kungen var ofelbar. Det tycktes stämma. De svenska karolinerna krossade allt motstånd. De marscherade mot fienden under tystnad. Det gjorde fienden skräckslagna. Sedan sköt de en salva på nära håll innan de gick till anfall med bajonett och värja. Danskar, ryssar och polacker drabbades av panik och flydde.


Karolinerna krossade allt motstånd.

Poltava 1709. Svenskarna marscherade på raka led mot en dubbelt så stark fiende. Svenskarna saknade kulor och krut, de saknade artilleri. De gick rakt på med dragna värjor. De marscherade under disciplinerad tystnad. Det var en skrämmande syn. Led efter led av blåklädda soldater. De ryska soldaterna bävade. Sedan sköt de första salvan. Det främste ledet med svenskar glesnade men de fortsatte marschera framåt. Trummorna slog taktfast. De fullföljde ödet. Det gick inte att vända. Deras öde var garanterat av kung Karl XII av Guds nåd.

Segermarschen tog slut i Poltava. Karl XII skyllde på en skada. Efter lite kalabalik tog det sedan tvärstopp i Halden. Då fick finansminister Görtz skulden.


Karl XII och Mazepa efter nederlaget vid Poltava. Karl XII simulerar en fotskada. Källa: Wikipedia
Fortfarande tycks många tro att de ledare vi har på något sätt är välsignade med medfödda kvaliteter, som bra kommunikations- och samarbetsförmåga, passion och viljestyrka, kraftfullhet och effektivitet. Men det är inget de är. De blev. De föddes, sedan blev de ledare genom en lång process.

De bästa ledarna är vanliga människor som du och jag, som har arbetat hårt för att bli bra på att lösa problem. De lärde sig tidigt att gå utanför sin komfortzon. De lärde sig bemästra otydliga och osäkra situationer.

De som lyckas bli bra ledare har också tränat upp sin kommunikationsförmåga. De har lärt sig övertyga andra. De har lärt sig att lyssna. De ser helheten. De är ödmjuka. Det är inte medfödda förmågor, utan färdigheter.

Bra ledare lyssnar. Tvärsäkra ledare pekar med hela handen.

Den grekiska retorikern Demosthenes anses som antikens främsta talare. Som ung var han tystlåten. Han stammade. Men han hade bestämt sig för att bli den ledande talaren i Athen. Det sägs att han övade vid havet för att lära sig överrösta vågorna. Han pratade med stenar i munnen för att lära sig artikulera. Ja, han gick så långt att han rakade halva skallen för att tvinga sig själv att träna hemma och inte falla för frestelsen att gå ut. 

Woody Allen sa "80 percent of success is just showing up”. Vad betyder det? Jo, du måste visa upp dig. Vem är du? Vad står du för? Säg ja, men säg inte ja till allting.

Kalabaliken i Bender 1713. Det slutade med att Karl XII snavade på sina egna sporrar och blev tillfångatagen. Bild wikipedia.

De som gör allt detta har förutsättningarna att bli ledare. En del utses till ledare. Det kanske var deras tur i ett kösystem. Men om de inte har gjort det som krävs, blir de dåliga ledare.

Dåliga ledare pekar med hela handen eller håller händerna i byxfickan. De lyssnar inte. De ser inte helheten. Deras vapen är tvärsäkerhet. De strävar efter envälde. De anställer de som tänker lika. De är auktoritära. De ger order. De lägger sig i. De fattar beslut. De som leds lyder. Starka ledare aktiverar rädsla hos de ledde och de kanske går bra i några strider, men de vinner inte kriget. Till slut slutar de ledda att lyssna på den som skriker. Order blir brus. 
På lång sikt måste förändring komma inifrån. Det går inte att förändra människor från utsidan.

Slutet på de svenska stormaktsdrömmarna 1718. Den svenska modellen uppdaterades inte i takt med verkligheten. Karl XII:s likfärd.

De som vill bli uttagna till Navy Seals utsätts till en början för extremt auktoritärt ledarskap. Syftet är att filtrera fram de tuffaste kandidaterna. Sedan förändras ledarskapet. De som är kvar leder sig själva tillsammans med ledare som lyssnar och vägleder. Syftet är att skapa ett team där den i teamet som har mest kunskap i en situation är tillfällig ledare.

En bra ledare får individer att utveckla sig själva mot ett gemensamt mål. Det kräver empati, en förmåga att lyssna och att våga släppa kontrollen. Det sista är kanske det svåraste för dagens ledare.4 kommentarer:

 1. Hej Johan

  En STOR tumme upp för din blogg som jag nu har från 2010 och fram till de inlägg du nu publicerar i maj 2020 (tog mig cirka två veckor). Jag har inte läst exakt alla ord på alla inlägg (det har berott lite på ämnet) men jag har läst väldigt mycket. Varför? Jo, för ett år sedan satte jag upp fyra regler för mitt eget tränande och din blogg är ett bidrag till en av dom; Inspiration.

  Ett par frågor… när det gäller brunt fett och möjligheten att det ökar i kroppen när man fryser och därmed fryser mindre efter ett tag, gäller det bara de viktigare delarna av kroppen? Hur är det med fingrar till exempel (en av hjärnan mindre prioriterad kroppsdel…)? Jag har nämligen så kallade vita fingrar och upplever ingen ökad motståndskraft trots ett starkare hälsoläge i allmänhet och ett bättre hälsoläge borde väl vara gynnsamt även i ett sånt här perspektiv?
  Gällande det du skrivit om fasta och vad evolutionen styr åt för håll… om nu ett fastande i någon form är bra, innebär det per automatik att ett lägre måltidsintag storleksmässigt, men med ett något tätare intervall (t ex: frukost, fm-mellis, lunch, em-mellis och middag) inte är en bra lösning?
  Återigen en tumme upp för en bra blogg!
  /Mathias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mathias. Otroligt:) Det är över 1000 inlägg. Jag återkommer med svar på frågorna. Du förtjänar genomtänkta svar:)

   Radera
  2. Hej igen. Ja du har rätt i att ett bättre hälsoläge förbättrar vita fingrar. Du får bättre blodflöde osv. När du springer svingar du armarna och sätter fart. Däremot bildas som du misstänkte inget brunt fett i händerna. Det är mer kring nacken. Men träning är viktigt och det är nog bra att ha löparhandskar så att du inte triggar igång vita fingrar.
   När det gäller fasta så tycks det vara total frånvaro av mat under en längre tid (minst 10-12 timmar) som triggar sånt som autofagi. Om man äter konstant så ställer kroppens celler in sig på tillväxt och slarvar en del med underhållet. Om man har problem med mat och vikt är det dock viktigt att äta ofta. Jag fastar runt 14-16 timmar varje dag sedan en tid tillbaka. Under 5 år körde jag 12 timmar fasta. Tror man ska börja med 12 och sedan öka om det känns bra.

   Radera
 2. Hej Johan
  Stort tack för svar. Jag fortsätter läsa din blogg och ditt skrivande med intresse.
  /Mathias

  SvaraRadera