lördag 7 mars 2020

Många fördelar med kalorirestriktion

Om du vill minska mängden inflammationer i kroppen, leva längre och senarelägga åldersrelaterade sjukdomar ska du äta mindre mat. Åtminstone om du är en råtta. Det är slutsatsen i en ny studie av forskare från USA och Kina. Det är den mest detaljerade studien hittills om celleffekterna av kaloribegränsning.

"We already knew that calorie restriction increases life span, but now we've shown all the changes that occur at a single-cell level to cause that," säger Juan Carlos Izpisua Belmonte, professor vid Salk's Gene Expression Laboratory, i ett pressmeddelande om den nya studien.


Bilden visar de sätt på vilka kalorirestriktion påverkar olika aspekter av cellen, som minskad inflammation och aktivitet i flera gener kopplade till åldrande. Källa: Salk Institute
Åldrande är den viktigaste riskfaktorn för en rad sjukdomar, som cancer, demens, diabetes typ 2 och metaboliskt syndrom. Studier på möss visar att kaloribegränsning är det mest effektiva sättet att motverka dessa sjukdomar. Men vad händer i cellerna?

I studien jämfördes 56 råttor som åt 30 procent färre kalorier med råttor som åt som vanligt. Mössen följdes från 18 till 27 månaders ålder. (motsvarar 50 till 70 år för en människa)


Mindre åldrande

I början och slutet av perioden isolerade och analyserades nästan 170000 celler från 40 olika celltyper, som fettvävnader, lever, njure, aorta, hud, benmärg, hjärna och muskler. Forskarna använde genetisk sekvenseringsteknik för att mäta aktivitetsnivåerna i gener. De tittade också på den totala sammansättningen av celltyper inom en given vävnad. Sedan jämförde de gamla och unga individer i de båda råttgrupperna.

Råttorna med begränsad diet hade inte samma åldersförändringar som råttor med normal diet. De hade celler som liknade dem hos unga råttor.

De celler och gener som påverkades mest av matintaget var relaterade till immunitet, inflammation och fettförbränning. Antalet immunceller i nästan all vävnad ökade dramatiskt för råttorna som åt normalt men inte hos råttor med kaloribegränsning. I den bruna fettvävnaden - en typ av nyttig fettvävnad - ökade den kaloribegränsade dieten uttrycksnivåerna för många antiinflammatoriska gener till samma nivåer som hos unga råttor. Det tycks alltså som kalorirestriktion kan begränsa mängden inflammationer i kroppen som vanligtvis ökar med åldern.

Det var särskilt transkriptionsfaktorn Ybx1- en huvudomkopplare som förändrar aktiviteten hos många andra gener - som påverkades av kaloribegränsning. Den påverkades i 23 av 40 celltyper.



Periodisk kalorirestriktion

Själv kör jag en variant av kalorirestriktion som kallas periodisk fasta. Det betyder inte nödvändigtvis att jag äter färre kalorier. Jag äter under en kortare tid vilket aktiverar samma cellulära signalvägar. Jag följde 12/12-fasta i flera år innan jag tog steget ut och började med 16-18 timmar fasta. Jag fastar från middag till lunch/brunch. 

Gravida, ammande, ungdomar och personer med en historia av ätstörningar bör dock äta som vanligt.

9 kommentarer:

  1. Intressant! Vet du om det finns hälsofördelar även om man bara gör 16/8 två gånger i veckan?

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant ämne som du gärna får skriva mer om.
    Om man plockar bort frukosten 3 dagar i veckan blir det automatiskt en kalorirestriktion om 3/21=14% och när jag provat har jag mått kanon fram till lunch.
    Tycker dock det är lite oklar vad kaffe har för effekt på fastan. Läst både och. Har svårt att själv avstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svart kaffe utan mjölk är inget problem. Så det är bara att dricka. Förmodligen är lite mjölk inte tillräckligt för att avbryta fastan men säkrast att dricka svart.

      Radera
    2. Ja det blir mycket mer om detta framöver:)

      Radera
  3. Är du noga med att få i dig salt under fastan? Typ en nypa som sköljs ner med vattnet på morgonen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä jag dricker bara vatten, te och kaffe när jag fastar. Känner inget sug efter salt. Vid längre fasta kan jag tänka mig att det är annorlunda.

      Radera
    2. Tack för svar. Hur kombinerar du din löpning med fastan? Avslutar du träningspasset nära inpå fastans avslut?

      Radera
    3. Jag brukar springa 2 lugna i veckan utan mat. Ofta mitt långpass. Syftet är att träna upp fettförbränning. Det blir ofta på lunchen så jag äter efteråt. Jag kör aldrig intervaller på fastande mage.

      Radera