måndag 19 augusti 2019

Krampgåtan

Det är nu fem år sedan jag fick kramp under löpning för första gången. Sedan dess har jag drabbats av kramp 3-4 gånger och det har alltid varit under tävling och i kuperad terräng. Nu har jag lärt mig känna av kommande kramp och jag har lyckats undvika det i några år. Jag drar ner på tempot. Stretchar lite. Men vad beror kramp på egentligen? Att jag drabbades när jag tävlade är en ledtråd till gåtan. 


Salt och vätska

Under lång tid trodde man att någon form av vätskeobalans - orsakad av uttorkning eller saltbrist - utlöste kramp. Teorin att kramp beror på någon form av saltbrist är kanske historiens sämst underbyggda påstående. Källan är ett enda urinprov från en enda svettig gruvarbetare som drabbades av kramp 1923. Provet innehöll mindre salt än förväntat och gruvarbetaren återhämtade sig efter att ha fått salt. 



Denna vätskebalans-teori har sedan dess blivit förkastad av vetenskapen. Saltnivåerna hos löpare som drabbas av kramp skiljer sig inte från löpare som inte drabbas av kramp. Att äta tillskott av elektrolyter minskar heller inte risken för kramp. Studier visar att tillskott av elektrolyter - som magnesium - inte hjälpte mot kramp. Dessutom borde saltbrist drabba hela kroppen och inte endast de muskler som används.

En neuromuskulär reflex 

Den nya teorin om kramp handlar istället om neuromuskulära reflexer. Dina muskler skyddas av ryggmärgsreflexer med hjälp av muskelspolar och senspolar (golgi senorgan). Muskelspolarna finns mellan muskelcellerna och följer passivt med i muskelcellernas rörelse. Om muskelcellerna sträcks ut, töjs även muskelspolarna. Om muskelns töjs för mycket och det finns risk för att den skall brista, sänder muskelspolen en signal till de alfamotoriska nervcellerna (musklernas av- och påknapp), som i sin tur skickar tillbaka en signal som gör att muskeln kontraherar och hindrar att en skada uppkommer. Denna skyddsmekanism kallas för sträckreflex. Det är denna reflex som aktiveras när du håller i ett glas och någon sedan fyller glaset med vatten så att armen sänks, reflexen ser då till att armen höjs till ursprungsläget igen. 




Den andra reflexen styrs av senspolarna som sitter längst ut på musklerna nära senorna och ser till så att musklerna inte kontraherar för mycket. Ju mer kontraherad och spänd en muskel är, desto mer signalerar senspolarna. Om det finns risk för skada skickar senspolarna en hämmande signal som i sin tur minskar de alfamotoriska nervcellernas aktivitet. Det kan inträffa om du lyfter en alltför tung vikt. Reflexen ser då till att du tappar kraft och vikt.

När muskler blir trötta ökar signalerna från muskelspolarna, medan de hämmande signalerna från senspolarna blir svagare, vilket leder till överaktivering, det vill säga ihållande aktivering av musklerna - spasmer - vilket du känner som kramp. Det drabbar oftast muskler som kontraherar under lång tid som vader och musklerna på baksidan av låret, medan muskler som sträcks ut mycket är mer skyddade genom att de aktiverar senreflexen. 


Det är alltså nervsystemets neuromuskulära kontroll som löper amok, eller så har det skett en plötslig förändring i samspelet mellan nervsystem och rörelseapparaten orsakad av utmattning. Den mekanism som får muskeln att kontrahera blir överstimulerad och den mekanism som får muskeln att slappna av blir understimulerad. Mot detta hjälper varken salttabletter, sportdryck eller vatten. 


Botemedel

Men varför drabbas vissa människor mer av kramper medan andra inte gör det? Jo det finns något som kallas ”kramptröskel”, vilket är mängden elektrisk stimulering som krävs för att utlösa en kramp hos en person. Kramptröskeln tycks variera från person till person. Löpare som anstränger sig extremt mycket och ligger nära sitt personbästa har också större risk att drabbas av kramp. Det är därför du får kramp på tävling och inte på träning. När du en gång drabbats av kramp ökar risken att drabbas igen. 

Bild av shauking från Pixabay
Så vad är ett effektivt botemedel? Att stretcha den drabbade musklerna medan den krampar är det mest effektiva botemedlet. Stretchingen aktiverar senspolarna och ger en motsatt signal till nervsystemet som får muskeln att slappna av. Du kan även dra ner på tempot. Det finns även försök med elektrisk stimulering för att öka en persons kramptröskel. 

För några år sedan kom en studie som visade att juice från saltgurka minskar kramp. Det skedde omedelbart, förmodligen via en receptor som kortsluter reflexen. Betyder det att salt trots allt påverkar kramp? Nej, effekten är direkt innan saltet påverkar cellerna och stärker därmed teorin att kramp beror på ett galloperande nervsystem, inte på elektrolyter och vätska.



2 kommentarer:

  1. Hmm.. I alla fall blev det slut med mina fruktansvärda krampar i vaderna, efter jag började ta salttabletter under tävlingen? Inte en enda kramp efter det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till att det funkar för dig:) Tyvärr har man inte lyckats visa att salttillskott minskar kramp i några experiment. Skulle det finnas ngt som hjälpte mot kramp skulle det knappast finnas kramp.

      Radera