måndag 22 oktober 2018

Hjärnfysikbloggen: Löpning lindrar även svåra depressioner

Sedan flera år vet man att löpning motverkar lindrig depression, men nu visar en metaanalys av elva randomiserade kontrollerade kliniska studier att övervakad löpning (aerob träning) också hjälper patienter med djupa depressioner. Den systematiska översikten publicerades i tidskriften Depression and Anxiety den 18 oktober.

Sammanlagt ingick 455 patienter (18-65 år) med ...


Läs fortsättningen på Hjärnfysikbloggen.



4 kommentarer:

  1. Hej Johan! Som vanligt tack för en grym blogg.

    Det skrivs en del om nyttan av träning vid depression, men jsg är nyfiken på om du kan skriva lite om träningsrespons vid depression. Jag har själv varit mer och mindre deprimerad under ca 7 års tid och har under den tiden haft ett antal perioder där jag verkligen lagt manken till med konditionsträning. Dock upplever jag väldigt dålig (dock inte obefintlig) träningsrespons och att jag blir mycket sliten och nerkörd av träning, snarare än piggare. Som ungdom tillhörde jag länseliten i längdskidåkning och ”vet” hur kroppen brukade svara på träning, men ju äldre jag blivit desto mer deprimerad har jag blivit och sämre kondition+träningsrespons har jag fått. Jag upplever en stark koppling till mitt allmänna mående och det känns som att jag är mer eller mindre ”förprogrammerad” till att bli allt mer ”ohälsofull”. Ja har som sagt försökt vända på steken ett par gånger genom att träna sammanhängande i upp till ett halvår men utan förbättrad mental hälsa och bara med marginella fysiska förbättringar. Att kämpa på med träning utan resultat är i sig också deprimerande/nedslående. Har du nån koll på hur depression påverkat träningsutfallet? Kanske ett ämne till framtida blogginlägg?

    SvaraRadera
  2. Kan väl tillägga att det nog är nån slags stress/utmattningsdepression som jag dras med (även läkarnas bedömning).

    SvaraRadera
  3. Hej Ante, absolut ett ämne för framtida inlägg. Jag har träffat flera som drabbats av utmattning och som inte kan träna. De försökte göra så lite de klarade av och sedan sakta öka från det, men det är inte lätt. Det är svårt att hitta orsakerna också.

    SvaraRadera
  4. Mm mm. Tack för svar. Här hittade jag nåt som kanske kan vara en ingång: https://www.gu.se/forskning/publikation?publicationId=248236

    SvaraRadera