fredag 2 juni 2017

Norska intervaller förbättrar syreupptagningsförmågan och minskar risken för typ 2 diabetes och hjärtsjukdom

En av mina tre favoritintervaller, norska intervaller, minskar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom hos patienter med typ 2-diabetes. Det visar en liten norsk studie av forskaren Eva Maria Støa från universitetet i sydöstra Norge. För några år sedan visade en stor metastudie att norska intervaller var en mycket effektiv träningsmetod för att öka den maximala syreupptagningsförmågan. Förra veckan kom en studie som visade vad som hände inuti cellerna och att intervaller av norsk typ tycks bromsa det åldrandet i cellerna. Om det inte vore för att jag snart ska springa Sundsvall Trail och sedan återhämta mig, hade jag nog känt stor lust att köra ett pass norska intervaller. Men det får vänta några veckor till. Att vila och återhämta sig efter ansträngning tror jag är det viktigaste på lång sikt.

Den norska studien
Eva Maria Støa och hennes kollegor följde 38 diabetespatienter under tre månader. Halva gruppen körde norska intervaller. Den andra halvan tränade med måttlig intensitet en timme per pass. De båda grupperna tränade tre gånger i veckan. Träningen var kalibrerad så att båda grupperna förbrukade lika många kalorier.

Resultaten visade tydliga skillnader mellan de två grupperna. Efter bara tre månader med norska intervaller hade den maximala syreupptagningen förbättrats med hela 21 procent! De som tränade måttligt med en puls på 70-75 procent förbättrade inte syreupptagningen alls.

Förutom att den maximala syreupptagningen ökade, sänktes även blodsocker, kroppsvikt och BMI mer hos de diabetespatienter som tränade norska intervaller.

Norska intervaller är också Marit Bjørgens favoritintervaller. Bild wiki

Förbättringen av blodsockenivåerna efter intervallträningen indikerar att risken för hjärt-kärlsjukdom minskar med 8-10 procent redan efter 3 månader med intervallerna. Det är en betydande förändring, säger Eva Maria Støa. Sammanfattningsvis tyder resultaten av studien på att intensiv träning som norska intervaller är ett effektivt komplement till läkemedel för att minska riskfaktorerna för typ 2-diabetes.

Bli inte för bekväm
Studien ligger i linje med andra studier som visar att intensiv träning stärker hjärtat och kondition, medan lågintensiv träning i högre grad förbättrar hjärnan och förmågan att anstränga sig. De lugna, långa passen gräver djupare i både fettförbränning och hjärna. Lågintensiv löpning under lång tid påverkar Anterior Cingulate Cortex där upplevelsen av trötthet troligtvis uppstår. Det bästa är sannolikt att polarisera träningen och köra lugnt för det mesta och hårt ibland. Det är lätt att bli bekväm och bara köra lugnt, men för att fungera så bra som möjligt på alla nivåer är det sannolikt bra att köra norska intervaller ibland.

Läs mer om löpning och hjärnan på Hjärnfysikbloggen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar