lördag 3 juni 2017

Ingen förbättring med kompressionstights visar studie

Det sägs att kompressionstights gör oss snabbare, leder till bättre återhämtning och minskar inflammationssvaret i muskulaturen efter ett hårt löppass. Stödstrumpor har länge använts för att behandla ödem i underben och fötter, eftersom ett ökat tryck mot venerna ökar blodets flödeshastighet. Många som sitter mycket har dessutom använt stödstrumpor för att motverka att blodet samlas i underbenen. Men behöver löpare extra tryck runt ben och vader? Förbättrar kompressionsstrumpor blodflödet och prestationen för friska och rörliga personer? Tidigare studier har inte visat på någon klar effekt och en ny studie från The Ohio State University Wexner Medical Center bekräftar tidigare studier om att effekten sitter i skallen.

Studien, som presenterades vid American College of Sports Medicine (ACSM) årsmöte, visar att kompressionsthigths minskar muskelvibrationer, men det påverkar inte tröttheten i musklerna. Forskarna såg inga skillnader i muskeltrötthet mellan de som sprang i kompressionstights och de som sprang utan dem.

"When your muscle vibrates, it induces a contraction that uses energy, so the theory was that less muscle vibration would translate to less fatigue," säger studiens huvudförfattare Ajit Chaudhari, docent i fysioterapi, ortopedi och biomedicinsk teknik, i ett pressmeddelande. "However, the reduced vibration was not associated with any reduction in fatigue at all. In our study, runners performed the same with and without compression tights.”


Deltagarna i studien sprang vid två olika tillfällen på ett löpband i 30 minuter. En gång med kompressionstights och en gång utan. Med hjälp av motion capture-teknik fångades alla rörelser. Benstyrka och hoppstyrka testades också före och efter varje löpning.

Forskarna såg inga förändringar i form eller belastning eller prestation. Kompressionskläderna gjorde varken till eller från.

Det utesluter inte att det kan finnas andra fördelar. Om löpare känner sig bättre när de bär kompressionskläder, är det tillräckligt skäl att fortsätta använda dem.

"There is nothing in this study that shows it's bad to wear compression tights," säger Chaudhari. "Every little bit of perception counts when running long distances, so they may help runners in ways we aren't able to measure."

Tröttheten sitter ju trots allt i huvudet. Om vi tror att något gör oss till bättre löpare, så springer vi bättre.

Bättre återhämtning?
Det verkar inte som att kompressionskläder gör oss snabbare, men kanske de förbättrar återhämtningen? Det känns bättre efteråt om du haft kompression, men är det bra? Kompressionskläder minskar utrymmet för svullnad, vilket sannolikt gör att du känner dig mindre öm efter ett lopp. Men inflammationen är det naturliga svaret som ger hyperkompensation i vävnaderna så att de bli starkare och mer hållfasta på sikt. Att ta bort eller minska denna torde således ske på bekostad av långsiktig styrka och hållfasthet i vävnaderna.

Jag tror en frisk kropp läker sig själv. Jag tror således inte ett kompressionsplagg kan krama mer blod ur friska ben. Det verkar osannolikt att evolutionen - som skapat djurvärldens bästa uthållighetslöpare av något som en gång såg ut som en fisk - skulle ha missat att skapa extra tryck runt benen ifall det gjort människan snabbare och till en ännu bättre löpare och jägare.


Tidigare genomgång om kompressionsplagg:
Kompressonskläder och troLäs mer om löpning och hjärnan på Hjärnfysikbloggen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar