fredag 21 november 2014

Löpning skyddar mot artros

Alla blir äldre, och när man blir äldre ökar risken att drabbas av artros. Artros är en sjukdom som framförallt sitter i ledbrosket, oftast i knän och höfter. Eftersom brosk inte har någon blodförsörjning, är det ledvätskan som står för näringstillförseln. När brosket komprimeras och expanderas sugs ledvätska in och ut ur brosket som om det vore en tvättsvamp; därmed ligger det nära till hand att anta att varierad belastning av lederna borde vara ett bra sätt att förebygga och motverka artros på. Detta antagande bekräftas i två nya studier som visar att personer med artros bör fortsätta träna och att löpning dessutom minskar risken att utveckla artros.


Benen inom oss
När vi tänker på skelett, tänker vi på något torrt och dött - förmodligen för att de flesta aldrig sett ett levande skelett. På insidan av alla ryggradsdjur finns dock ett livs levande skelett och det består av både levande och ickelevande material. Benmassan utgör den levande delen, medan den en ickelevande delen består av mineraler. En frisk människa omsätter en tiondel av skelettet under ett år, och det regleras av osteoblaster - som bygger upp benmassa - och osteoklaster - som bryter ner benmassa. Efter tio år har vi således ömsat skelett. Dessa processer styrs av vitaminer, hormoner och den belastning som vi utsätter benmassan för.

Den vanligaste formen av artros är nedbrytning av brosk i knäleden - knäartros. Det har funnits en misstanke att löpning kan bidra till knäartros eftersom kronisk, mekanisk överbelastning av knäleden kan vara skadligt.

Träning mildrar artros
I en ny studie undersökte forskare sambandet mellan löpning och knäartros genom att gå igenom data från 2683 personer, varav 29 procent uppgav att de sprungit under en period i sitt liv.

Deltagarna undersöktes noggrant och de fick ange de tre fysiska aktiviteter som de ägnat sig mest åt under livet. Efter 4 år undersöktes deltagarna igen. Efter att alla data sammanställts, rapporterade forskarna att löpare, oavsett ålder när de sprang, hade en lägre förekomst av knäartros än icke-löpare. Regelbunden löpning inte bara minskar risken för att utveckla knäartros, löpning kan även skydda mot det, skriver forskarna.

I den andra studien undersökte forskare från Nya Zeeland 206 patienter för att se hur artros påverkas av motion jämfört med vanlig sjukvård. Patienterna följdes under två år. Graden av artros mättes med hjälp av ett index, med en skala från 0 till 240. Patienterna fick också göra flera fysiska prestandatester. När studien startade var medelåldern 66 år med en genomsnittlig poäng på 100,8.
Svart linje=vanlig vård, blå linje=träning. Ju lägre poäng desto bättre. Bild: 
American College of Rheumatology
Efter två år hade de som motionerat högre poäng än de övriga. Motionärerna förbättrade sitt index med 31.7 punkter jämfört med de som förlitade sig på sedvanlig vård.

Man har bara två knäleder
Människan härstammar från en fisk som evolutionen knådat ihop och rest upp på två ben med knäleder. Knäleden ser ut som ett naturens hastverk, som om evolutionen - allteftersom vi kravlat upp ur vattnet upp på land och upp i träden och sedan ner igen - buntat ihop ben, muskler, brosk, senor och ligament och bundit ihop dem med några rejäla dubbelknutar.
En tidig knäled.
Denna konstruktion som vi kallar knä vrider och vänder på sig när vi rör oss och den kan gå sönder på nästan lika många sätt som den sitter ihop. Löpning verkar dock vara bra för knäleden. I stort sett all form av rörelse är bra. Knän anpassar sig till belastning. Det kan t o m växa ut små utskott. Förr ansåg man att detta var en form av artros, men ny forskning tyder på att det snarare handlar om att skelettbenen anpassar sig och knölar till sig där det behövs stöd.

Det viktiga är att undvika knäskador, särskilt ligamentskador kan påskynda broskförslitningen. Om man skadar de främre korsbanden ökar risken för artros inom tio år med 50%.

Människan är optimalt anpassad till löpning, inte till att spela fotboll, hockey, handboll eller rugby - vilket närmast kan liknas vid att gå ut i krig ett par gånger i veckan. Vi är utrustade för hård kamp, men inte så ofta som ett par gånger i veckan. Skaderisken är stor, inte minst när det gäller knäleder och huvud. För dessa sporter är bra skydd och stränga regler viktiga.


Extraknäck som krönikör
Jag fick ett roligt och spännande erbjudande från Runners World om att skriva krönikor i tidningen fr o m nästa nummer. Jag tackade förstås ja. De enda riktlinjer som jag hade att förhålla mig till var att inte överskrida 4000 tecken. Jag borde kanske ha samma riktlinje för mina blogginlägg;)

14 kommentarer:

  1. Vad tror du om styrketräning, typ knäböj?
    Jag har lite svårt för löpning, då mina knän är lite instabila, knäböj funkar fint, än så länge.

    SvaraRadera
  2. Meniskskador ska vara ännu värre än korsband tror man nu.

    Vad gäller Anonyms fråga så passar jag på att kommentera det också :-)
    Det handlar om att belasta lederna, de har ingen egen blodförsörjning utan fungerar lite likt en tvättsvamp för att få sin näring. Dvs när du belastar och avlastar, t ex springer eller kör knäböj, pressas ledvätska ut och in och för då med sig näringen.

    Tråkigt nog hör man fortfarande från många inom sjukvården att man ska sluta med diverse aktiviteter, då den primära behandlingen idag är just träning, Ibland något anpassad pga smärta, men ändå träning.

    Medicinering har man insett att de klassiska som använts inte har någon effekt och är inte en rekommenderad del i behandlingen. Vid behov används smärtlidning och då främst Alvedon och inte NSAID.

    SvaraRadera
  3. Kul att det finns kompetenta läsare som kan svara åt mig och tack för uppdatering om att meniskskador är ännu värre:)

    SvaraRadera
  4. Jag hoppas att du fortsätter att bre ut dig på dina inlägg här. Det är väl en stor fördel med blogg, att inte ha en begränsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag kommer fortsätta blogga som vanligt. Jag gillar ju att skriva och ibland tycker jag det blir lite väl långa inlägg. Får väl skriva den där boken nån gång:)

      Radera
  5. Grattis Johan till ditt nya uppdrag men sluta inte att blogga här!

    Svar till anonym: Ja, styrketräning (på gym) är mycket bra, den har gjort mig symtomfri. Jag fick diagnosen artros efter magnetröntgen av knän för två år sedan. Jag hade då svår värk under vila, kunde knappt gå, lårmusklerna i ena benet hade delvis förtvinat och ett 30-årigt liv som löpare såg ut att vara slut. Sjukgymnastens råd var att stärka musklerna runt knäleden och det är framför allt två maskiner på gymmet, benlyf och benpress, som gjort mig "frisk". I somras sprang jag över Amerika. Artrosbesvären kan dock komma tillbaka men en samlad läkar- och sjukgymnastkår säger att motion som promenader, skidor och löpning är bästa medicinen. Så jag fortsätter med löpningen och går på gymmet varje dag. Jag tycker att jag fått uppleva ett mirakel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack:) Ja jag fortsätter blogga. Din prestation över kontinenten trots diagnos för två år sedan är ett bevis i sig.

      Radera
  6. Intressant läsning, speciellt för en annan som är född med höften ur led (höftledsluxation) där man har fått höra att artros och höftledsbyte är att vänta i framtiden. Kul med extraknäck, du får gärna uppmärksamma oss när numret kommer! Och 4000 ord i ett inlägg tar jag mer än gärna med lite popcorn ;)

    Intressanta kommentarer ovanför, och din historia Björn är verkligen kul att läsa =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Jag ska säga till när numret kommer:)

      Radera
  7. Hej,
    Jag har nyss hittat till din blogg när jag sökte svar på söktermen laktat och mmol efter att jag har gjort tester på Bosön, och håller på att plöja mig igenom dina inlägg som jag anser vara riktigt bra skrivna. Jag hoppas du fortsätter ditt bra jobb och INTE håller dig till 4000 tecken begränsning :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen risk att jag skriver så kort. Jag brukar rensa bort nästan hälften när jag skriver ett inlägg. jag gillar nog att skriva så det kan bli lite mycket ibland:)

      Radera
  8. Grattis!
    Ska bli kul att få läsa dig även i pappersformat framöver :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir lite nytändning. Jag gillar utmaningar:)

      Radera
  9. Coolt extraknäck! Grats!
    lh

    SvaraRadera