onsdag 26 september 2012

Ålder är bara en siffra

Snart fyller jag år ... igen. Min ålder blir ett primtal. Det är inget att fira och det är nästan svårt att komma ihåg vad jag ska fylla. Ålder är ett tal som avspeglar ett biologisk förlopp. Jag är på väg ner. Det börjar redan när man är runt 25-30 år. Men det känns ju inte så. Jag blir snarare yngre för varje år som går. Tiden går baklänges. För fem år sedan var jag i sämre form än nu. Om ytterligare fem år kanske jag är i ännu bättre form ... om jag nu överlever UTMB.

Nä, nu ljuger jag. Jag försöker bara att övertyga mig själv om att jag blir yngre, för en sådan övertygelse gör mig kanske lite yngre. Vi kan lura våra kroppar att de är yngre än de är, vilket leder till att de också blir yngre än de var. Det såg man i en studie redan för över 30 år sedan.

Vrida tillbaka klockan
I boken Counterclockwise berättar psykologen Ellen Langer om sin banbrytande studie från 1979. En grupp äldre män fick tillbringa en vecka i en miljö som på alla sätt liknade 1959. De förflyttades tjugo år tillbaka i tiden. Männen var medvetna om den verkliga tiden, men de uppmuntrades att bete sig som de hade gjort 1959 och det tycktes som om de åldrades åt fel håll under den veckan. 
Efter en vecka kontrollerades, mättes och vägdes männen. I olika tester såg man att de blivit flexiblare och fingerfärdigare. Över hälften förbättrade sin intelligens i IQ-test. Dessutom tappade de i vikt och de blev starkare. Syn och hållning blev bättre. I slutet av studien fick ett antal personer jämföra foton på männen före och efter tidsresan och enligt dessa såg männen märkbart yngre ut efter en vecka.

Enligt Langer hänger detta samman med hur vi tanklöst - ”mindlessly” - reagerar på kulturella signaler. Vi formas av vår omgivning och av våra förväntningar.

Färga håret och bli yngre
I ytterligare en studie av Langer erbjöds en grupp kvinnor att färga håret. Därefter tittade några frivilliga personer på kvinnorna före och efter frisörbesöket. De kvinnor som trodde att deras nya hårfärg gjorde att de såg yngre ut, såg också yngre ut efter frisörbesöket, enligt observatörer som endast tittade på kvinnornas ansikten (håret var bortretuscherat). Kvinnor som inte trodde att de såg yngre ut med färgat hår såg inte heller yngre ut. I samma studie såg man att kvinnor som var gifta med yngre makar levde längre än de med äldre makar. Jag förmodar att det omvända är lika sant. 
De som jobbar med yngre lever också längre, tror jag. I en studie på bin såg man att äldre bin, som tog över yngre bins arbetsuppgifter, föryngrade sina hjärnor. De flesta av mina kollegor är några år yngre och jag tror att det gör min hjärna yngre också. Om jag tar hissen hinner jag inte riktigt med när de rusar uppför trapporna och därför tvingas jag stappla uppför fem våningar. Jag måste kämpa för att hänga med. De blir däremot äldre när de samarbetar med mig, hehe.

Det kanske handlar om något som kallas för priming. Priming är ett slags associationer som bestäms av implicita minnen i det undermedvetna, vilka påverkar hur man beter sig. Man kan mäta detta. Om en person läser ord som gammal, trött, rynkig, då går de sedan mätbart långsammare, än om de läser ord som ung, pigg och stark. Ord och bilder som vi ser påverkar oss mer än vi tror. Genom priming kan man prestera bättre och förmodligen också må bättre och man kan påverka andra människors uppfattning om en själv. Det är väl därför jag hellre ser en komedi än en dyster film som slutar i tröstlös förtvivlan. Jag vill må bra då jag tittar på film. Jag vill inte gå från bion och känna mig förtvivlad.

Den slutsats man kan dra av allt detta är att man ska undvika allt som signalerar att man blivit äldre. Fast det har sina fördelar att bli äldre också. En fördel är att man glömmer bort vad man ska göra och kan komma undan med det. Det är en sak som bara blir bättre med åren. Till slut glömmer man bort att man fyller år. Fast det är ju inte lätt numer när det finns Facebook som skickar meddelanden i alla vädersträck om förestående födelsedagar. Jag ska försöka komma ihåg att jag måste in i Facebooks inställningar och ta bort den där aviseringen eller ändra mitt personnummer. Det räcker med att fylla jämnt, d v s vart tionde år ungefär. 


5 kommentarer:

 1. Du måste väl vara snabbast uppför trapporna? Eller?

  Du firar helt fel födelsedagar. Matematiker firar bara primtal, 10-bas känns så godtyckligt liksom. Dessutom blir primtalen glesare med åren...
  lh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, jag är inte så snabb uppför trapporna. Däremot kastar jag mig ofta utför trapporna för då är man ju ofta på väg hem. EN vacker dag kommer jag halka och slå mig fördärvad.

   Vore ju höjden av nördighet att fira primtal:) Fibbonacciserie vore ju ännu glesare;)

   Radera
  2. Hehe bra idé; fibonacci måste man börja fira, två kvar...

   Du kan inte skita i sprinten, man måste ju träna typ 800 också, fysiologiskt monumental gren...
   lh

   Radera
 2. Har inte läst dig på några veckor och slås idag igen av din suveräna och enkla stil, där du återger fynd ur studier förhållandevis ofta ur den socialpsykologiska burken. Där trivs jag också. Du vrider och vänder, som en Johan Asplund (filosofen), och hittar nyttiga lärdomar, som gör det lättare för oss att leva friskare och bättre och klarare.
  Men jag måste läsa sidan om primtal igen, fattar fortfarande inte. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det var väldigt snällt sagt:) Att bli jämförd med Johan Asplund var inte illa. Jag ska försöka fortsätta inspirera och försöka skriva bättre och bättre och springa bättre och bättre:)

   Radera