måndag 13 augusti 2012

Hur man får tillbaka sin plånbok

Det finns en sak som jag inte vill tappa: min plånbok. Tidigare hade jag sagt min mobil, men numer har jag allting sparat i molnet iCloud så om jag tappar min iPhone finns ändå det väsentliga kvar. Men tappar jag min plånbok måste jag fixa körtkort, spärra kort och dessutom blir jag av med lite kontanter. Så mycket mer än det har jag inte i min portmonnä. Allt går trots allt att ersätta; det är mest merarbetet jag fruktar. Men en del har halva sitt liv i plånboken och de kan ha nytta av att läsa vidare. För om du tappar din plånbok, finns det ett sätt att öka chansen att få tillbaka den med 600 %. Chansen att jag får tillbaka min oansenliga plånbok är bara en gång på sju. Men om jag stoppar ett speciellt fotografi i den så är chansen hela sex gånger av sju. Jag ska göra det inom kort. Jag måste bara leta fram ett tillräckligt bra fotografi.

Psykologen Richard Wiseman ville se om en plånboks innehåll påverkade chansen att den lämnades in till polisen. Han lade därför ut en massa plånböcker med olika innehåll. Plånböckerna innehöll olika fotografier och saker, som t ex bevis på att man sysslade med välgörenhet, kort på valpar, på ett gammalt par, på familjen, på bebisar mm.

Det visade sig att plånboken som innehöll ett fotografi på bebisar hade den högsta återlämningprocenten, hela 88 procent. Sedan kom plånboken med en bild på valpar, därefter den med ett kort på familjen och så den med ett äldre par, med 53, 48 och 28 procent. Plånboken som var full med bevis på att man var engagerad i välgörenhet lämnades tillbaka i 20 procent av fallen, lite mer än en ordinär plånbok utan något känslomässigt innehåll som lämnades tillbaka i 15% av fallen. Totalt lämnades 42 procent av plånböckerna tillbaka i psykologens skotska hemstad Edinburgh.

Ett mycket bra sätt att få tillbaka sin borttappade plånbok är alltså att lägga ett fotografi av en bebis i den, sin egen eller någon annans. Nyblivna föräldrar brukar vara bra på att dela med sig av bilder.
Nu fick jag läsarna att le och må bra, eller hur :)
Om man inte har en egen bebis kan man skriva ut den här tunnhåriga bebisen (ingen copyright) och lägga i plånboken. Då kan man vara ganska säker på att få igen sin borttappade plånbok sju av åtta gånger.

Bilden av en bebis startar en beskyddarinstinkt i oss som sedan länge utvecklats för att skydda försvarslösa bebisar. Det behöver inte vara ens eget barn, utan mätbara förändringar syns i amygdala i hjärnan varje gång man tittar på en bebis. Även belöningscentra i accumbenskärnan aktiveras så vi gillar att titta på bebisar. De får oss att må bra. Det är svårt att titta på bilden ovan utan att le lite fånigt. Såvida man inte tillhör de där 12 procenten som behåller plånboken. Vad är de för typer egentligen?

Träningen
Sedan Swiss alpine har jag mest simmat, kört core (plankan) och tränat styrka. Men nu har jag börjat springa igen. I torsdags orkade jag bara i tio minuter, innan det kändes som att benet skulle börja krampa och jag kände lite lätt smärta i vänsterknät. Två dagar senare prövade jag igen och sprang barfota lite hemma i stugan. Det kändes bättre och jag sprang ungefär i 20 minuter utan smärta. Igår sprang jag i en halvtimme. Det var helt underbart. Det känns som att jag börjar springa ifrån Alperna. Nu längtar jag efter att köra intervaller och träna hårt igen.

9 kommentarer:

 1. Skönt du är igång med löpningen igen.

  Är verkligen plankan så bra som alla tycker? Jag kör den ibland, men är försiktigt till dess saliggörande effekt. Den är statisk, själv föredrar jag dynamik.

  Kan resultaten med plånboken verkligen stämma? Som du skriver är väl värdet av innehållet i en plånbok mycket begränsat för en utomstående? Det enda rationella att sno är väl kontanter + själva plånboken. Om man inte vill ge sig på den usla idén med fysiska kreditkortsbedrägerier (hög risk, liten potentiell förtjänst). Det är väl i första hand rena slumpfaktorer som avgör om en plånbok lämnas in ? Folk tycker det är besvärligt, onödigt eller så är man helt enkelt rädd för att själv bli anklagad för att ha plundrat den etc.
  lh

  SvaraRadera
 2. Tack och skönt att du är tillbaka med dina kommentarer igen:)

  Ja plankan är nog rätt bra tillsammans med övningarna som finns på Inga fler situps

  Det enda som skilde plånböckerna åt var fotografierna så studien verkar ok. Man blir nog lite medlidsam när man ser en bebis. Eftersom skillnaden var så stor 88% esp 15% så verkar det ju så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, läste det där med situpsen första gången. Det finns ju gott om dåliga situps, de på filmen, "gör inte så här", är en variant. Jag kör min styrka rätt mycket efter Delavier, han anvisar varianten ("crunches" respektive inverterade) där man kör med böjd rygg hela vägen, kontrollerad rörelse, inte ända ned, stanna i övre läget. De känns bra för mig i alla fall. Plankan är väl bra om man undviker att svanka för att "persa". Men lite tråkig är den allt, ingen pulshöjare direkt va? ;)
   lh

   Radera
  2. Kul är den inte, men man tränar ju lite viljestyrka också. Jag klarar kanske 4 minuter nu, men en tjej på gymmet gjorde 13. Blev lite tyst då:)

   Radera
  3. Plankredord är väl nästan som rekord i maratondans, berg-och-dalbana, Defender etc; den som håller sig vaken längst vinner...
   lh

   Radera
 3. Härligt att du kommit igång med träningen igen och att det känns fint efter de trevande försöken! Kommer du att springa Salomon trail i Övik den 16/9? Ska beta av några etapper på Sörmlandsleden till helgen, vilket ska bli skönt. Har faktiskt aldrig blivit av med min plånbok eller mobil, fast mest rädd är jag nog för att tappa motivationen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Det kanske jag ska springa om jag har tid då:) Det är säkert bergigt.

   Ja, motivationen vill man ju inte tappa:) Knappast någon som lämnar in den.

   Radera
 4. Jag tappade min plånbok för en vecka sen. Fick tillbaka den utan vare sig välgörenhetspapper eller bebisar. Måste haft tur!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske hade ett fotografi på dig själv:)

   Radera