måndag 3 januari 2011

Summering av 2010

Igår var vi i Ö-vik och hela släkten åkte till Paradisbadet, men jag hade ingen lust att simma. Jag åkte ett riktigt långpass istället, 30 km. Det var det längsta passet hittills för säsongen och jag körde i 4:30/km-tempo. Träningsåret har börjat bra. Den sista dagen på förra året och den första dagen på nya året sprang jag 5 resp 7 km och nu blev det alltså 30 km skidor. Jag är sammanlagt uppe i 389 km skidor den här säsongen.

Träningen
Nu har jag räknat ihop all träning och under 2010 fick jag ihop 240 timmar träning. Det är 20 % mer än året innan och kvaliteten har varit bättre. Träningen syftar till att förbättra den fysiologiska anpassningen och 20 % kanske är på gränsen till vad man klarar att öka under ett år. Det kändes lagom för mig i alla fall. Framför allt har jag tränat mycket smartare i år och varit noga med vila och återhämtning. Jag har vilat varje måndag och var fjärde vecka har jag kört lite lugnare och dessutom har jag haft lite vilotid mellan skid- och löparsäsong.

Jag har några bansträckningar som jag testar min utveckling på och jag slog rekord på samtliga i år. Det har jag gjort i fyra år nu, men jag började på en låg nivå.

Tävlingarna
Jag har varit med i tre skidtävlingar och två löpartävlingar under det gångna året. När det gäller skidor var Södra berget runt och Stafettvasan lyckade, medan Medelpad Classic kändes som ett misslyckande. Jag hade satt målet för högt, gick ut för hårt och tappade krafterna när stavarna sjönk ned i den mjuka snön. Den första löpartävlingen var Indalsledenloppet, en stafett som man springer över nio mil. Det var kul, fast jag sprang skadad och hade ordentligt ont efteråt. Därefter följde Höga kusten halvmaraton. Där misslyckades jag. Återigen körde jag för hårt i början. Men jag är ändå glad att jag kom i mål och att jag har klarat av det. Det var ett delmål på väg mot årets helmara och nästa års ultralopp.

Sjukdom och skador
Jag var bara sjuk en gång på hela året. Det var direkt efter Indalsledenloppet som jag fångade upp ett förkylningsvirus. Det är ganska vanligt att man blir sjuk direkt efter tävling när immunsystemet är nedsatt och man träffar mycket människor. Det var en ganska mild infektion som sammanföll med en skada som jag fick i samband med loppet. Det blev ungefär tio dagars vila och det kändes bra att slå två flugor i en smäll, det var hängslen och livrem som hindrade mig från att springa. En lärdom är att man alltid ska ta med lite luft i träningsplanen så att man har råd att missa 3-4 veckor per år.

Bloggandet
Efter min första tävling i löpning började jag blogga. Jag blev skadad och plötsligt hade jag en massa överskottstid. Jag skrev ner hur det gick i tävlingen och varför det gick som det gick. Sedan skrev jag en recension av Vibram Fivefingers och lite om varför jag springer. Kanske för att förklara mig. Jag trodde nog inte att jag skulle blogga så mycket som det nu blev, men återkoppling från olika håll och att antalet läsare ökat gör att det är svårt att sluta. Dessutom tycker jag att det är kul att skriva. En liten revansch för att jag fick en etta i svenska i gymnasiet. Mest nöjd är jag nog med inlägget om Hur man hittar sin inre löpare och Spring din hjärna större. Flest läsare har dock inlägget om fivefingers haft. Det är många som söker på fivefingers och en del hittar hit. Jag tyckte länge att namnet på bloggen var i nördigaste laget men nu har jag vant mig och förlikat mig med hjärnfysik.

Bloggandet har tvingat mig att vara mer disciplinerad i min träning. Ett tag skrev jag t o m ner varje vecka vad jag gjorde och vad jag tänkte göra nästa vecka. Det var bra och jag tror att jag ska återuppta den vanan. Det blir lite av en piska, men det behöver jag ibland.

Sömnen
En sak som utvecklats dåligt under året är sömnen. Jag har läst mycket om sömn och vet hur viktig den är. Men det hjälper inte. Jag sover för lite och jag tror bloggandet delvis bär skulden. Ofta kommer jag igång att skriva ganska sent på kvällen och jag slutar inte förrän jag är nöjd med inlägget, jag vill att det ska vara intressant och jag är noga med fakta och kommatecken. Oftast är jag nöjd, men ibland har jag väl skrivit ett ganska onödigt inlägg. Tror jag ska lägga in en stopptid och återuppta skrivandet nästa dag.

2011
För 2011 siktar jag på ytterligare ökning av dosen med ungefär 10 %. Det blir mycket skidåkning nu fram till Vasaloppet och sedan blir det många långa löppass. 2012 ska jag springa ett ultralopp och jag behöver mycket löpträning för det. Vasaloppet känns inte lika angeläget 2012, men det beror förstås på hur det går i år. Om jag misslyckas eller blir sjuk, då blir det hårdsatsning ett år till på skidor.

Jag ska åka Södra berget runt den 30 januari. Det är det första seedningsloppet för Vasaloppet. Sen Njurunda runt den 5 februari och Medelpad Classic den 19 februari. När det gäller löpning tänkte jag springa Sundsvalls halvmaraton, Stockholm marathon, Indalsledenloppet (stafett). Det blir säkert fler lopp, men det vet jag mer om senare.

Mina nyårslöften
sova mer
träna mer
blogga regelbundet
inte börja rökaOch lära mig älska löpband5 kommentarer:

 1. Det där sista löftet brukar jag alltid ge för det vet jag håller! :-)
  Du har haft ett bra år och framförallt verkar du ha dragit lärdom av dina "misstag". 2011 kan bara bli bättre!
  Jag åker till Sundsvall/Njurunda på onsdag. Synd det inte var race då för då hade du haft (ytterligare?) en ivrigt tjoande supporter!

  SvaraRadera
 2. Jsg vill psdds på och berömma dig för din blogg en gång till. Jag har läst den under hösten och vintern och den hör till mina reguljära rutter i bloggosfären. Jag ger mig alltid lite extra tid att läsa den så jag brukar till och med spara den ett tag om jag ser att det finns ett nytt inlägg och har dåligt med tid. Dessutom har den inspirerat mig att ta upp skidorna som en större del av min träning, (annars simmar jag och springer en del). 55 km redan sen jul så det var bra det :)

  Tack igen

  SvaraRadera
 3. Ingmarie: Ja, man måste ju lägga in lite lätthållna löften också.
  Det hade inte varit dumt med en sån supporter:) Men du får väl heja på mig när du springer förbi mig i stockholm maraton eller något annat lopp. Fast om du ställer upp i ett skidlopp så blir nog rollerna ombytta;)


  GM: Tack själv - jätteroligt att höra att du blivit inspirerad till att åka skidor:) Det känns verkligen meningsfullt att blogga när man får den här typen av respons. Det kändes som en bra start på årets bloggande:)

  SvaraRadera
 4. Jag vill också passa på att peppa dig inför bloggandet. Brukar inte läsa bloggar alls, har haft en fördom om att de bara är ytliga vilket din blogg helt uppenbart bevisar är fel. Fortsätt! Jag gillar att man både blir inspirerad och framförallt lär sig något. Svenska-läraren kan slänga sig i väggen. Kämpa på med alla dina mål, jag kommer att följa dig. Tack Johan.

  SvaraRadera
 5. Maggan: Tack för dina snälla ord. Det kändes bra ska du veta, jag blir nästan rörd :) Min gamla svensklärare är död och begraven i dubbel bemärkelse. Men jag förstår honom till viss del. När vi skulle skriva en uppsats med x antal ord så skrev jag om en rymdresa och fyllde alla sidor utom den första och den sista med tidsangivelser. Jag löste problemet med antalet sidor, men jag tror han blev lite sur. Kanske lite för kreativ problemlösning;)

  SvaraRadera