torsdag 19 augusti 2010

Springa efter harar eller lunka efter en sköldpadda

Jag sprang alldeles för fort från början av mitt halvmaraton i lördags. Jag hade bestämt mig för ett visst tempo men det limbiska systemet slet kontrollen från prefrontala cortex och jag jagade mina medtävlare, istället för att hitta mitt eget tempo och öka på slutet.

Spring i kölvattnet
Jag tog rygg på en bredryggad hare i halvmaraton och försökte följa hans tempo. Jag har läst att 8 procent av löparens energi används för att knuffa undan molekyler. Luft är fullt av motstånd i form av molekyler, mest i form av syre och kväve. Vi tänker lika lite på luften som hajarna tänker på vattnets som de simmar i. Men molekylerna finns där och är i vägen. Ju snabbare man springer, desto hårdare träffas man av luftmolekylerna och desto större är antalet molekyler som man måste trycka undan.

Springer man precis bakom någon annan sparar man upp till 80 procent av denna energi, d v s 6,4 procent av löpenergin. Det är dock i praktiken svårt. Haren får inte vara för liten och man måste springa nära, så nära att man måste springa i takt. Men även om man inte springer så nära tjänar man tid på att ligga bakom en bred rygg. Springer man i världsrekordtakt två meter bakom någon sparar man nästan 4 sekunder per kilometer. Det är därför det finns harar i rekordlopp.

Nästa gång ska jag springa efter en sköldpadda på två ben. Sköldpaddor har breda ryggar.Spring inte med en kompis
Springer man bredvid någon ökar däremot luftmotståndet eftersom den större gemensamma kroppsytan som ska knuffa undan molekyler ökar. Det förlorar båda på. Man bildar en bred skovel som trycker undan stora mängder molekyler. Springer man själv är det lättare att klyva luften för man är lite mer strömlinjeformad.

Om man inte orkar följa en rygg bör man springa själv och inte bredvid någon. Såvida man inte springer av sociala skäl och utbyter blickar och grymtningar.

Spring hårt i motvind
För att använda energin optimalt kan man, särskilt om man springer runt på en bana där vindarna är förutsägbara, öka hastigheten i motvind och minska i medvind. Det känns bakvänt, men anledningen till detta är att motståndseffekten av motvind är större än den hjälpande effekten av medvind. Genom att springa hårt i motvind använder man energin mest ekonomiskt.

När jag sprang halvmaran var det ingen vind alls. Jag minns inga fläktande vindar utan bara fuktig värme och den vind som fanns skapade man själv genom att rusa genom luftens molekyler.

Källa:
Leonard William Brownlie, Aerodynamic and thermal characteristics of Running Apparel
Timothy Noakes, Lore of Running

Övrigt
Jag såg att Staffan gjorde reklam för bandet Loom i ett inlägg. Det var riktigt bra. Jag passar också på att puffa lite för The Confusions där min kompis Mattias spelar trummor. De har en spelning i Stockholm nu på lördag. Här är en låt som de toppade MTV Up North med för några år sedan, The Pilot.

Lördagen den 21 augusti spelar The Confusions på Grolsch Block Party på Mariatorget i Stockholm. Spelningen startar klockan 17.00 på Hotel Rival och det är fri entré. Det kommer att bli mycket nytt material men även klassiker.

Plats:Mariatorget in Stockholm, Rival Hotel
Tid: den 21 augusti 2010 17:00


8 kommentarer:

 1. Jag hoppas kunna kombinera lite kontroll från prefrontala cortex med lite djälvar anamma från adrenerga- dopaminerga och serotonerga neuron på morgondagens 5km-lopp!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Låter som en vinnande mix:)

  SvaraRadera
 4. I morgon blir det att hitta en löpare size större som jag kan stressa hela vägen fram till spurten. Man har ju hört att bränsleförbrukningen minskar ganska mycket om man ligger riktigt nära en lastbil. Fast det är ju samtidigt förenat med livsfara vid eventuell inbromsning. Så man får väl samtidigt hoppas att den som man utser till hare inte åker på någon form av sträckning.

  SvaraRadera
 5. Lycka till Staffan och John i morrn!

  John, jag kan se hur ni ligger efter varandra i en lång rad efter storlek:)

  SvaraRadera
 6. Jag har aldrig förstått vitsen med att kuta efter en hare. Har tyckt och tänkt att jag måste ju ändå kuta själv och så fort jag kan. Heller aldrig dragit "nytta" av det när det funnits tillfällen. Men nu får jag visst omvärdera det där. :-)Hade jag vetat det förr hade jag kanske kommit under 32.30 på milen. :-O
  Det finns förresten någon formel för hur mycket man förlorar vid olika grader av vind men jag kan den inte. Dock vårt (omöjligt?) att ta igen det i medvinden.

  SvaraRadera
 7. Den formeln ska jag kolla upp;) Det här var det klart nördigaste inlägget hittills, men det kommer säkert nördigare saker framöver:D

  SvaraRadera
 8. Dom låter bra. Skulle gått om jag sett det tidigare.

  /Jörgen

  SvaraRadera