tisdag 29 juni 2010

Slavarbete på galären

Jag gillar att ro ute vid stugan. Jag brukar ro över sjön och sedan springa uppför ett 200 meter högt berg och därefter ta en lång omväg ner på olika stigar - alltid olika - och avsluta med att ro tillbaka. Om det är varmt brukar jag avsluta med en simtur. I år blir det kul för jag behöver inte ta av mig skorna. Fivefingers fungerar i båten, i skogen och i vattnet.

Däremot gillar jag inte att styrketräna, men gör det en gång i veckan på jobbets gym. Att göra det med kollegor gör det mindre otrevligt. Värst är roddmaskinen. Lika mycket som jag gillar att ro på sjön, ogillar jag att ro i maskinen. Jag känner mig som en galärslav med en piska vinande över mig. Jag stirrar på mätaren och biter ihop och ror för allt vad tygen håller i intervaller på 500 meter. Jag blir alltid blötast av alla därinne. Efteråt känns det ganska bra, men jag njuter inte som när jag springer. Att lyfta vikter är inte lika plågsamt som att ro, men det är om möjligt ännu tristare. Men det är alltid ett gäng där nere som lyfter vikter dag efter dag, så det måste ju finnas en lust i styrketräning också. Självklart är det så.

Det är tråkigt men viktigt att träna överkroppen under sommaren. Under vintern får överkroppen rejäla körningar i skidspåren. Men styrketräning är också viktigt för löpning genom att skaderisken minskar och för att man blir starkare. Coremuskelaturen stärks. Många löpare missar detta. De tränar bara löpning och ser ut därefter. Löpningen blir som ett löpande band. Våra förfäder sprang inte på löpande band. De hoppade, klättrade och slogs. Kroppen fick en allsidig träning.

Jag springer ofta ute i skogen och då tillämpar jag den svenska träningsmetoden som kallas fartlek. Man springer lite på känn och varierar tempot. Det kanske är lite riskabelt men jag känner mig ganska säker. Man tvingas hoppa över stockar, kasta sig nerför stenar osv. Det är ungefär så man springer när man orienterar, men utan tempoväxlingarna. Jag brukar orientera i Korpens regi men har inte riktigt blivit vän med vare sig karta, kompass eller regler.

Styrketräning har också en rad hälsoeffekter. Man har sett att halterna av tillväxthormoner ökar. Man vet dock inte lika mycket om styrketräning som man vet om löpning. Det är lättare att få råttor att springa i hamsterhjul än att få dem att lyfta vikter.

I morgon blir det gym och roddmaskin. Jag ska ro 500 m sex gånger, med en minuts vila emellan. Men det blir sista gången på ett tag. Nästa vecka har jag semester och då ror jag på en riktig sjö.


Vetenskapsnyheter

Skölj hjärnan med kolhydrater
Sportdryck förbättrar förmågan även om man bara sköljer munnen och sedan spottar ut sportdrycken, visar en ny forskarrapport. Man behöver alltså inte svälja sportdrycken de sista kilometrarna i ett lopp. I studien kunde forskarna visa att idrottarna fick nya krafter direkt, långt innan kolhydraterna absorberats av kroppen. Det finns receptorer i munnen som leder direkt upp i hjärnan. Det räcker alltså att hjärnan tror att dina muskler ska få ny energi för att hjärnan ska rekrytera mer muskler. Även om försökspersonerna spottade ut drycken presterade de bättre än om de drack placebo i form av smaksatt sportdryck utan kolhydrater.

Denna studie stöder hypotesen om en ”central governor”, som hävdar att det inte är muskler, hjärta eller lungor som begränsar en persons prestationer, utan hjärnan.

Hoppa över frukosten ibland
Enligt en färsk studie bör idrottsutövare börja dagen med motion, inte med frukost. Träning handlar i hög grad om att stressa celler och tvinga dem att anpassa sig till nya omständigheter. Forskarna föreslår att i något eller några pass per vecka bör man träna "otankad" för att tvinga fram snabba anpassningar.

I försöket åt en grupp frukost innan träning, medan den andra gruppen tränade tidigt på morgonen före frukost. Varje grupp cyklade upp till 75 minuter med måttlig intensitet. Blodprover och muskelprov togs från cyklisterna före och efter försöket. Resultaten visade de cyklister som gjorde sin träning före frukost kunde lagra mer energi i musklerna än de som åt frukost strax före träning varje dag.

"The riders who trained before breakfast also showed a bigger improvement in peak power, and ability to use oxygen."3 kommentarer:

 1. Central governorteorin, som Noakes talar sig varm för, gillar jag också.

  Trevlig blogg du har, jag ser också att du återkommer till två favoritböcker i ämnet; Lore of Running och Born to Run.

  Jag la in bloggen bland löparlänkarna, hoppas du står ut med det...

  God sommar (träning) önskas.

  SvaraRadera
 2. Ja, de böckerna är nog de viktigaste löparböckerna. Born to Run är juen underbar berättelse, medan Lore of Running är bok som går på djupet. Den är ju 1000 sidor djup så man drunknar nästan.

  Såg att du gjort stora framsteg på din blogg. Såg också att vi var exakt lika långa och lika tunga;-)

  SvaraRadera
 3. Fast jag är förvånad över hur Noakes kringår på alla möjliga vis Tarahumaralöparna i sin bok. Den enda gången de syns till i boken är när han skriver om Ann Trason, och då endast utan att nämna vem (Juan Herrera) det är som följer henne och som jag uppfattar det med ett nästan negativt omdöme om när han drar ifrån och vinner. Märkligt.

  Lika långa, lika tunga och därmed lika vackra ;)

  SvaraRadera